sunnuntai 19. kesäkuuta 2011

Saippua padat porisemaan...

Vapun alla lupailin paljastaa saippuan valmistuksen saloja... Saippuan valmistus kannattaa aloittaa yksinkertaisella reseptillä. Valmistan itse saippuaa yleensä noin 500g rasvoja. Annos on juuri sopivan kokoinen litran maito/mehu tölkkiin. Ja jos saippua erä sattuu epäonnistumaan ei raaka-aineiden pois heittäminen harmita. Myös pienempi määrä lipeää liukenee veteen paremmin. 

Lyhyesti kerrottuna saippuan valmistus etenee seuraavasti:
1. Valmistele muotti.
2. Punnitse raaka-aineet gramman tarkkuudella.
3. Sulata kovat rasvat, ja sekoita joukkoon öljyt, tarvittaessa anna jäähtyä. 
4. Sekoita lipeä veteen.
5. Sekoita lipeäliuos ja rasvaseos sauvasekoittimella kiisselimäiseksi.
6. Kaada seos muottiin ja kääri pyyhkeeseen.
7. Poista saippua muotista noin vuorokauden kuluttua, paloittele saippua ja laita ilmavaan paikkaan kypsymään.

Olen aikaisemmin kertonut ihastukseni oliiviöljysaippuaa, koska se on ihanan hellävaraista. Ajattelin nyt parannella saippuaa pienellä ripauksella suklaata ja kahvia. Saippuan resepti on siis seuraavanlainen...

Suklainenoliivi

Oliiviöljy 450g
Tummasuklaa 50g
Lipeää 46g
Vesi 128g
hyppysellinen kahvinporoja

Maitotölkeista valmistettu muotti.

Aloitin saippuan valmistuksen valmistamalla muotin saippualle kahdesta litran maitotölkistä. Sen jälkeen järjestelin kaikki saippuan valmistuksessa tarvittavat asiat esille ja puin suojavarusteet päälleni, eli essun, suojalasit ja kumihanskat. 

Suojalasit, kumihanskat ja vaaka.
Seuraavaksi  punnitsin raaka-aineet valmiiksi. Varsinainen saippuan valmistaminen aloitettiin suklaan sulattamisella vesihauteessa. 
Raaka-aineet vesi, lipeä, oliiviöljy ja suklaa.
Suklaan sulattamista...
Sulanut suklaa sekoitetaan oliiviöljyn joukkoon. Tässä vaiheessa lisään yleensä "lisukkeet", eli tässä tapauksessa kahvinporot ölijyjen joukkoon. Seuraavaksi valmistetaan lipeäliuos. Liuos kannattaa valmistaa kannellisessa lasipurkissa tiskipöydän päällä. Lasipurkkiin punnitaan tarvittava määrä kylmää vettä. Punnitut lipeä rakeet kaadetaan veden joukkoon ja lasipurkin kansi suljetaan huolellisesti. Liikuttele lasipurkkia pyörivin liikkein siihen asti, että lipeä rakeet liukenevat veteen. Liuos kuumenee itsestään, varo polttamasta itseäsi.
Lipeärakeet lisätään kylmän veden joukkoon.


Lasipurkkia liikutellaan pyörivin liikkein...

 
... kunnes lipeä rakeet ovat liuenneet veteen.
 Seuraavaksi lipeäliuos lisätään rasvojen joukkoon ja sekoitetaan sauvasekoittimella surauttelemalla, kunnes seos kiisselöityy. Kiisseli on hyvää, kiisselin pinnalle jää "oman kullan kirjaimet".


Kaada massa muottiin.

Saippua käärittynä pyyhkeeseen.
Peittele muotti kelmulla ja kääri pyyhkeen sisälle, jotta geeliytyminen onnistuisi. Muotissa saippuamassa kuumenee ja muuttuu läpikuultavaksi eli geeliytyy. Jäähtyessään saippua muuttuu taas lapikuultamattomaksi. 
Anna saippuan olla muotissa noin vuorokausi. Poista saippua muotista, kun se on hyytynyt ja paloittele saippua. Saippua kannattaa paloitella käsineet kädessä. Aseta saippuat ilmavasti kypsymään kuivaan ja pimeään paikkaa. Saippua kannattaa kypsytellä noin kuukausi, ennen kuin sen ottaa käyttöön. Suosittelen kuitenkin puolen vuoden kypsyttelyä, saippua paranee vanhetessaan ja lipeä ehtii neutralisoitua kunnolla. Valmistuksessa käytetyt kipot ja kupit kannattaa pestä vasta seuraavanpäivänä, kun massa on saippuoitunut, sillä massa saattaa muuten tukkia viemäri.

Saippua seuraavana aamuna muotista avaamisen jälkeen. Valmista paloitteluun... 
Saippua poistettu muotista ja paloiteltu...
Ihanuudet laatikossa matkalla kaapin uumeniin kypsymään...

Kysykää rohkeasti, jos jokin kohta jäi epäselväksi...
Nyt sitten odotellaan, millaista saippuaa syntyi...

2 kommenttia:

  1. Näyttää syötävän hyvältä :) ja varmaan tuntuukin siltä. Laitanpa ohjeen muistiin.

    VastaaPoista